4 tips om media-aandacht te creëren met marktonderzoek

Uit onderzoek van Mercedes-Benz blijkt dat 1 op 4 van de Belgische vrijgezellen een koosnaampje heeft voor zijn wagen’. Dit is slechts één van de uitkomsten van het marktonderzoek dat media-aandacht opleverde voor Mercedes-Benz. Ook met hun onthulling over de populairste file-activiteiten in ons land (vrouwen zingen (54%), mannen vloeken (31%),..) haalde het automerk opnieuw de pers. Sappige cijfers scoren goed in de media. Marktonderzoek kan de naamsbekendheid van je merk dan ook enorm boosten. Iedereen kent Mercedes-Benz al, hoor ik je denken… Klopt, en toch vonden jonge vrouwen de weg nog niet naar deze haute couture op wielen. Door gericht media-aandacht te genereren bij lifestyle platformen aan de hand van onderzoeksresultaten, slaagden we erin deze specifieke doelgroep te bereiken. Check onderstaande 4 tips om te zorgen dat ook jouw marktonderzoek media-aandacht oplevert.

1) Stem je content af op je ‘media wishlist’

Wil je met je merk – net zoals onze pr campagne voor Mercedes-Benz – lifestyle media bereiken zoals vrouwenmagazines of online moderubrieken? Ga je respondenten dan vooral NIET bevragen over te technische, suffe of bedrijfsgerelateerde zaken. Hoe de Belg denkt over dempers met hydraulische aanslagpunten interesseert de lezers van een fashion magazine geen hol. Lifestyle media gaan zulke onderzoeksresultaten dan ook nooit publiceren. Maar hoe vermijd je dat je marktonderzoek meteen in de prullenmand van een redactie belandt? Zorg voor topics die matchen met de beoogde media! Bedenk zelf een aantal mogelijke krantenkoppen en stel op basis daarvan een vragenlijst op voor je marktonderzoek. Concreet voorbeeldje? “Safety first: Helft Belgische vrouwen met liefde voor high heels neemt platte schoenen mee om auto te rijden.” Dit leek ons een ideale titel als je media-aandacht wil creëren bij lifestyle platformen. Op basis van onze stelling formuleerden we een aantal vragen en antwoordopties. Het item werd uiteindelijk opgepikt door media zoals Feeling.be en Marie-Claire. Denk dus op voorhand goed na over mogelijke onderwerpen en vraagstellingen. Als je media-aandacht wil, moet je content afgestemd zijn op de media die je wil bereiken. Onderzoeken kunnen serieus zijn, maar vergeet geen leuke wist-je-datjes. Je wil immers de interesse van de journalist en de uiteindelijke lezer wekken.

2) Zorg voor significante onderzoeksresultaten

Als je media-aandacht wil genereren voor je merk, moet je content niet enkel ‘nieuwswaardig’ zijn. Je resultaten moeten ook significant zijn. Voor media zoals hln.be of Het Nieuwsblad dient je steekproef uit minstens 1000 respondenten te bestaan. Pas dan is een onderzoek representatief en maak je kans op publicaties. Om ervoor te zorgen dat je resultaten aan alle ‘technische’ voorwaarden voldoen, doe je best beroep op een extern onderzoeksbureau. Het zorgt er bovendien voor dat je onderzoek extra geloofwaardigheid krijgt. Geef in je perscommunicatie dus niet enkel het aantal respondenten mee maar ook de naam van het marktonderzoeksbureau en de opdrachtgever. Pers wordt al snel achterdochtig als ze deze informatie niet meteen terugvinden. Wees dus transparant over de herkomst en de significantie van je onderzoeksresultaten.

3) Zoek de verschillen

‘Bewezen: Vrouwen maken minder brokken op de weg dan mannen!’ Je kan je wel voorstellen dat Mercedes-Benz met dit onderzoeksresultaat veel media-aandacht scoorde. Leg in je onderzoek dus zeker de verschillen bloot tussen subgroepen zoals mannen en vrouwen/generaties/laag – en hoogopgeleiden/… Dit kan interessante (lees: mediawaardige) inzichten en vergelijkingen opleveren. Zeker subgroepen waarover bepaalde vooroordelen bestaan (bijvoorbeeld: vrouwen kunnen niet autorijden!) zijn dankbaar materiaal. Zo bewijst Mercedes-Benz met zijn marktonderzoek dat vrouwen betere chauffeurs zijn dan mannen. Als je met wetenschappelijke cijfers een stereotiep denken kan bevestigen of ontkrachten, wek je interesse bij de media. Bovendien paste dit onderzoeksresultaat perfect in het charme-offensief van Mercedes-Benz naar vrouwen. Tenslotte nog een tip voor je crossings onderzoeken: vraag de socio-demografische gegevens (geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, woonplaats, ..) op in de beginfase van je enquête of survey! Respondenten verliezen tegen het einde vaak hun interesse. Op deze manier mis je geen cruciale gegevens in je onderzoek.

4) Geen droog onderzoeksrapport maar sappige cijfers

Hoe je je marktonderzoek presenteert, speelt een grote rol in het al dan niet verkrijgen van media-aandacht. Een overload aan percentages, correlaties en kruistabellen? Niet de beste tactiek als je de media wil triggeren. Hou het sappig. Dus niet ‘Er is een positieve relatie tussen millenials en de interesse in aankoop van een elektrische wagen’, maar ‘Millenials blijken de duurzaamheid(st)rijders onder de Belgen’. Hou je perscommunicatie vlot en schrijf het (bijna) neer zoals je het tegen je beste vriend zou vertellen. Daarnaast kan je kiezen voor een infographic (7) om de belangrijkste resultaten leuk weer te geven. Zet deze mooi centraal of zelfs als header van je persbericht om dit echt te laten opvallen. Vergeet tenslotte onderaan het persbericht niet het volledige onderzoeksrapport te delen via een link of bijlage. Eens ze met hun artikel bezig zijn, willen journalisten namelijk wél in die ‘saaie’ excel-tabellen duiken.

Wil je graag meer weten over marktonderzoek en of dit eventueel media-aandacht kan opleveren voor jouw merk of bedrijf? Neem dan nu contact op!